fbpx

“Het is leuk om te merken dat ik minder gestrest ben.”

Florian (37) deed een coachsessie bij Gelukpaarden: ‘Het is leuk om te merken dat ik minder gestrest ben’

Van een moeizame relatie met een bepaalde collega tot een kind met huilbuien of woede-aanvallen. Eenzaamheid of burn-out klachten. Het zit ‘m vaak in onverwerkte gebeurtenissen en weggestoken emoties. Brenda begeleidt jou om bij die gebeurtenissen en emoties te komen, met behulp
van haar Gelukpaarden. We wonen een coachsessie bij.

Brenda Kroon is gecertificeerd paardencoach. Zij woont en werkt in Beekbergen, waar haar Gelukpaarden gewoon in haar weidse achtertuin staan.

Stress

De 37-jarige sales consultant Florian vertelt Brenda dat hij één keer eerder een coachsessie met paarden heeft gedaan. “Dat was interessant, maar in groepsverband. Dus dan vertel je niet zoveel over jezelf.” De sessie die Florian nu gaat doen, doet hij alleen. “Waar wil je vandaag aan werken?”, zegt Brenda, terwijl wij bij de paarden staan.

‘Ik voel altijd een spanning in mijn buik, een bepaalde druk’

“Stress”, is het klinkklare antwoord. “Ik voel altijd een spanning in mijn buik, een bepaalde druk”, zegt Florian. “Moet je veel van jezelf?” vraagt Brenda. “Ja”, klinkt het zonder aarzelen. Wat zou het je opleveren als je minder van jezelf zou moeten? “Minder stress, want dat is niet goed voor de gezondheid. Het is altijd teveel moeten en een volle agenda.”

“Zit er een grote pusher in jou?”, vraagt Brenda verder. “Ik heb wel een bepaalde mate van bewijsdrang, ja. Dat had ik als kind al”, zegt Florian. “Ik had een extreem vrije opvoeding. In m’n puberteit is die bewijsdrang daarom ontstaan. Ik was materialistisch.”

Ballen

Brenda’s Gelukpaarden, Nappie, Star, Lily en Jumper, die zich allemaal nieuwsgierig rondom Brenda en Florian hadden verzameld, wandelen rustig weer verder. Er is genoeg gepraat. Het is de hoogste tijd om met de paarden aan de slag te gaan.
“Welk paard kies jij?” Florian gaat voor Jumper, het grootste van de vier. Brenda geeft hem het halster, zodat hij het zelf om kan doen. Dat gaat goed, alleen het paard meenemen voor een wandelingetje heeft wat meer voeten in de aarde. Hoe Florian ook sjort en doet, het dier geeft geen kik. Na een paar minuten proberen komt Jumper langzaam op gang, maar het gaat met horten en stoten. Even pauzeert Florian. Maar bij de zoveelste poging geeft Jumper toch ineens mee. Gedwee loopt het paard met hem mee.

Het ijs is gebroken. “Welke ballen houd jij in de lucht? Waar krijg jij stress van?”, vraagt Brenda. Florian somt ‘Gezondheid’, ‘Dochter’, ‘Geluk’, ‘Werk’ en ‘Toekomst’ op. Brenda pakt er kaarten bij en schrijft op elke kaart een steekwoord. Eén voor één reikt ze hem de kaarten aan, hij mag zelf bepalen waar hij ze neerlegt. Hij legt ze vlak bij elkaar. “Allemaal ballen die je in de lucht moet houden”, constateert Brenda.

Florian knikt. “Ik zit niet lekker in m’n vel, het is geen ‘huisje, boompje, beestje’ bij mij. Ik heb er moeite mee mijn hoofd en gevoel op één lijn te krijgen.”

“Wat zegt jou dat, dat hij er tussen gaat staan?”, vraagt Brenda wanneer plots Jumper overdwars tussen Florian en de kaartjes op de grond gaat staan. “Hij beschermt mij voor jou”, zegt Florian half grappend. “Kun jij jezelf beschermen tegen stress?”, reageert Brenda. “Wel redelijk”, zegt Florian, “Ik heb een sterke eigen wil en beslissingen nemen kan ik goed, vooral beslissingen die voor mezelf goed zijn. ‘Nee’ zeggen kan ik ook.”

Opstandig

Dat wil Brenda zien. “Oké, wij labelen Jumper nu als ‘Stress’. Zet Jumper (jouw stress) op een plek neer en laat hem daar stilstaan. Hoeveel rondjes kun jij om jouw stress heen lopen? Hoe goed kun jij jouw stress loslaten? Florian gaat de
uitdaging aan en gaat voor vier rondjes. Het paard wil gaan lopen en Florian duwt het paard zachtjes maar beslist terug op z’n plek. “Hij is opstandig, hij wil het niet”, zegt Florian.

‘Het is leuk om te merken dat ik minder gestrest ben’

Maar na een rondje of anderhalf blijft het dier ineens rustig stilstaan en Florian kan er zonder problemen rondjes omheen lopen. Een voldane blik verschijnt op zijn gezicht. “Het is leuk om te merken dat ik minder gestrest ben.”

Plots steekt er een windvlaag op en het kaartje met ‘Werk’ erop waait weg. De andere kaartjes zijn op hun kop gewaaid, behalve ‘Geluk’. “Die is misschien wel het meest essentieel, de rest hangt daaromheen en direct mee samen”, concludeert Florian.

Achteraf

Florian is opgetogen over de paardencoachsessie. “Het feit dat deze sessie één op één was zorgt er wel voor dat je makkelijker praat. Dit heeft me dus veel meer gebracht dan in een sessie in een groep. Ook kun je bij Gelukpaarden eerlijk zijn. Brenda heeft oprecht interesse in je. Ik ben wel positief verrast dat je zo in relatief korte tijd veel persoonlijke dingen vertelt.”